9 Eylül 2012 Pazar

Cerrahide Yeni Boyut, 3D Laparoskopi



3D Laparoskopi


Medikal şirketler , çeşitli operasyon tiplerinde kullanılabilecek, 3D cerrahi sistemlerinin geliştirilmesinde film endüstrisinden ilham almışlardır.

 











17 aralık 2009 günü James Cameron ‘nun Avatar filmi sinema ekranlarına düştü. 3D görüntüleme için özel olarak yapılmış bu film teknolojisiyle  sinemanın geleceği olarak lanse edildi. Filmin çekimi sırasında kullanılan birden çok kamera açısı, giyilen gözlükle , görüntülerin her bir göze yansıtılmasına olanak vererek derinlik hissi oluşmasını sağlamaktaydı.



Bundan 6 ay sonra da İngiltere’de ilk 3D laparaskopik cerrahi  gerçekleştirildi. Konsültan cerrah Iain Jourdan tarafından safra kesesi ameliyatı yapıldı.
Hastanın anatomisini üç boyut görmek son 10 yıldır mümkün olsa da problem, bu steroskopik görüntünün ekrana projeksiyonunda olmuştu. Bu ilk ameliyattan sonra yaygınlaştı ve fıtık ameliyatları, kalın barsak rezeksiyonları, rahim ameliyatları, göğüs cerrahisi ameliyatları, ürolojik ve prostat operasyonlarının hepsi 3D yapılmaya başlandı.




 









Dünyadaki ilk robotik teknolojiyi kullanan 3D laparaskopi merkezi ise Hindistan’da dır.
Bu yeni teknoloji cerrahi öğrenme eğrisini düşürmüştür.Ancak bazı görsel olumsuz etkileri olduğu (göz yorulması ve görsel dikkatsizlik) bilinmektedir. Bu ileri teknoloji ürünün maliyeti ise yaklaşık 1,5 milyar dolardır.   



3D laparoskopi kullanıldığı örnek video:
 http://www.youtube.com/watch?v=32Q284BCkiQ

Teşekkürler...

Op.Dr.Mustafa Küçük
.....Devamı gelecek.


0 yorum for "Cerrahide Yeni Boyut, 3D Laparoskopi"

Leave a reply

Yandex.Metrica