9 Eylül 2012 Pazar

Hemoroidal Hastalık (Basur)

Hemoroidal Hastalık (Basur)


Hemoroid  yani halk arasında basur, Yunanca’dan köken alan “kan akımı, kanama” anlamındadır. Hastaların büyük çoğunluğunda görülen ve önemli bir yakınma olan kanamayı vurgular.Basur memesi anlamına gelen “pile” sözcüğü ise Latince kökenlidir.


Hemoroidler normal anatomik  3 tane damar yumağıdır. Bunun için “hemoroid” isimli bir hastalık yoktur, “hemoroidal hastalık” vardır. Bu damar yumakları içinde hem atardamar hem de toplardamar olduğundan kanaması çok ciddi olabilir.

Hemoroidlerin fizyolojik fonksiyonlarının ne olduğu tam olarak bilinmemektedir.Ancak fekal kontinenste (gaz gaita tutulması) yardımcı oldukları sanılıyor.Yani elastik yapısı sayesinde küçük boşlukları doldurarak sızıntıyı önledikleri düşünülüyor.


Hemoroidal hastalık bir meslek hastalığı olarak kabul edilmemelidir, çünkü hiçbir duruş yada oturuş pozisyonu hastalığın oluşumunu kolaylaştırmamaktadır.

Hemoroidal hastalık kesin nedeni bilinmiyor ancak oluşmasında tek bir etmen rol oynamaz, bir çok faktörün birleşimiyle oluşmaktadır. Bu hastalığın oluşumunu kolaylaştıran bazı nedenler arasında; karın içi basıncın artması, gebelik, asit, kabızlık, nadiren ishal, rektum kanseri, yaş,genetik, obezite, uzun süre ağır yük kaldırma, uzun süreli öksürük, düşük posalı diyet, hormonal bozukluklar vb. sayılabilir. En önemli risk faktörü uzun süreli ıkınmadır. Gebelikte benzer etkiyle buna neden olmaktadır.Acı- baharatlı gıdalarla beslenme bu hastalığın nedeni değildir, ancak hastalık varlığında hassas hemoroid pakelerinde ağrıyı arttırırlar.
Evre 4 hemoroid
İç ve dış hemoroid



Genç hastalar daha çok ağrı ve anal
basınç hissinden yakınırken, yaşlılar daha çok dışarı sarkmasından yakınırlar.






 
Anal bölge varislerinin hemoroidlerden ayırt edilmesi çok önemlidir, varisler karaciğer hastalığına bağlı oluşmaktadır. Tedavisinde hemoroid gibi eksizyon (cerrahi olarak alınması) uygulanmaz, cerrahi olarak bağlanabilir veya yakılabilirler.
 
Hemoroidal hastalık erkeklerde kadınlara nazaran daha sık görülmektedir. Erkeklerde 30 yaşından sonra hastalık artmakta 50 yaşından sonra ise azalmaktadır, kadınlarda tüm yaşlarda hastalanma riski sabittir.

Yetişkin toplumda her 10 kişiden 1’inde çok az makattan kanama şikayeti görülmektedir.Bunun %70-80’i hemoroidal hastalığa bağlıdır. Hemoroidal hastalıkta kanama en erken ve en sık görülen belirtidir.
Kanama genelde tuvalet sonrası tuvalet kağıdına bulaşmış şekilde ya da sert bir dışkılama sonrası dışkının üzerine bulaşmış şekildedir.Genelde defekasyon (büyük abdest yapımı) harici kanama pek görülmez. İleri evre hastalıkta kanla karışık mukuslu (sümüksü) bir akıntı olabilir.

Makattan kanama şikayeti olan hastalarda, hemoroid pakeleri görünse dahi kanama odağını saptayıcı ileri tetkiklerin yapılması zorunludur, özellikle 35 yaş üzerindeki hastalarda.

Hemoroidal hastalık ileri evre haricinde genelde ağrısızdır.Ciddi ağrının varlığı başka hastalıkları veya komplikasyonları akla getirmektedir.

Anal pruritis (kaşıntı), dışarı sarkan hemoroid pakelerinden salgılanan mukusun (sümüksü salgı) bu bölgede yaptığı tahrişe bağlı olarak ortaya çıkar, ancak anal kaşıntının nedeni genelde belli değildir (idiyopatiktir).

Anüsten dışarıya bir kitlenin sarkması ve kendiliğinden ya da elle geri itilmesi hemoroidal hastalık için karakteristiktir.Buna göre hemoroidal hastalık evrelenir ve tedavi buna göre planlanır:
Evre 1: İç hemoroidler anal kanal içinde dışarıya sarkmazlar.
Evre 2: İç hemoroidler ıkınmayla anüsten dışarı çıkar ve sonra kendiliğinden içeri girer.
Evre 3: İç hemoroidler ıkınmayla dışarı çıkar, kendiliğnden içeri girmez, elle itilerek içeri sokulur.
Evre 4: İç hemoroidler hep dışarıdadır, elle bile içeri itilemezler.

Op.Dr.Mustafa Küçük 

…Devamı gelecek.


0 yorum for "Hemoroidal Hastalık (Basur)"

Leave a reply

Yandex.Metrica