7 Ekim 2012 Pazar

APANDİSİT CERRAHİSİ, AÇIK VE KAPALI TEKNİK



  Apandisitte antibiyotik tedavisinin amacı, ameliyat sonrası yara enfeksiyonu oranını düşürmek ve apseli, sepsisli olguların gidişatını düzeltmektir.
Apandisit ameliyatı kesisi-Mikromarka



  Apandisitin cerrahi tedavisine apandektomi denilir. Gangrene ve perfore olmuş(patlamış) apandisit olgularında da apandektomi gereklidir.Apandisitin, hafif belirtiler vererek fark edilmeden ilerlediği ve geç kalınan olgularda,  karın içinde, etrafındaki dokuları kendisine doğru çektiği ve kitle oluşturduğu bir çeşidi vardır, adı plastron apandisittir. Bunun tedavisi ise, ilk başta cerrahi olmayıp, antibiyotik tedavisidir ve yaklaşık 6 hafta sonra apandektomi uygulanabilir.

Açık Apandektomi




Klasik (Açık) apendektomi kesisi karnın sağ alt bölgesinde oblik şekildedir.
 Laparaskopik (kapalı) apandektomi  ise 1 cm bir kesi ve 0,5 cm iki kesi yapılarak kamera yardımıyla özel aletler kullanılarak karın içinde gerçekleştirilen bir ameliyattır.Tek deliğin kullanıldığı ve daha ince aletlerin kullanıldığı yeni teknolojik cihazlar ile bu ameliyat geliştirilmiştir.

Kapalı ameliyatın avantajları şunlardır:

 Teşhis görülerek doğrulanmış olur. Eğer apandiks organı normalse karın içi diğer organların da görülerek kontrol edilmesi sağlanmış olur. Daha az ağrı olur.Hastanede kalış süresi daha kısadır.Yara enfeksiyonu daha az görülür.Daha az yara izi oluşur. Normal aktiviteye dönüş daha hızlı olur. Karın içi yapışıklıklar daha az olur.

Kapalı ameliyatın dezavantajları şunlardır:

Operasyon süresi daha uzundur. Daha pahalıdır. Kapalı ameliyatın kendine ait riskleri olmasıdır. Ekipmanın 24 saat hizmet vermesi gerektiğidir.

Kapalı (Laparaskopik) Apandektomi-Mikromarka

Dünyada yapılan çalışmalarda açık ve kapalı apandisit ameliyatlarının birbirine üstünlüğü gösterilememiştir. Ancak kesin tanısı konulmamış (özellikle kadın) hastalarda, şişman hastalarda, perforasyon (patlamış apandisit) veya karın zarı iltihabı ön tanısı mevcut olduğunda laparaskopik (kapalı) yöntemin tercih edilmesi gerektiği söylenebilir.Bu konuda son söz CERRAH ın dır.


Teşekkürler...
Op. Dr. Mustafa Küçük


0 yorum for "APANDİSİT CERRAHİSİ, AÇIK VE KAPALI TEKNİK"

Leave a reply

Yandex.Metrica