6 Haziran 2017 Salı

Lustral’ın Yan Etkileri


Oldukça bilinen bir antidepresan olan sertralin maddesini ihtiva eden Lustral, depresyon başta olmak üzere obsesifkompulsif bozukluk, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde de kullanılmaktadır. 6 yaşından itibaren, çocuklarda dahi obsesifkompulsif hastalığının tedavisi için hekimlerce önerilen bir ilaçtır.

Bilindiği üzere her ilacın mutlaka yan etkileri vardır. Ancak Lustral'ın yan etkileri çok daha fazla ve baskındır. Öncelikle bu ilacı kullanan insanlar üzerinde yapılan araştırmada sonuçlarında kullanıcıların yaklaşık %25’inde mide bulantısı ve baş dönmesi, %20’sinde ise ishal ve mide bulantısı, %8’inde yorgunluk, %10’unda da uyuşturucu madde kullanımı gibi ciddi yan etkiler görülmektedir. Ayrıca Lustral kullanımı hem kadınlar hem de erkeklerde ciddi cinsel problemlere neden olmaktadır.



Lustral'ın yan etkileri bazı hastalarda sinirlilik, uykusuzluk, aşırı terleme, mâni ruh hali veya iştahsızlık gibi sonuçlarla da görülebilmektedir. Ayrıca kalp atışlarında düzensizlik olmak üzere çeşitli kalp ve damar sorunlarına neden olabileceği ilacın prospektüsünde yer almaktadır. Hastalarda ciddi şekilde hissedilen tik gibi istemsiz hareketler, konuşma bozukluğu gibi nörolojik bazı yan etkiler de söz konusu olmaktadır.

Lustral kullanan hastaların %1’inden daha azlık bir diliminde diğer antidepresan ilaçlarda da olduğu gibi intihar eğilimine neden olduğu görülmektedir. İlaç tedavisinin ilk 4 aylık döneminde bu ilacı kullanan hastalarda intihar eğilimiyle ve isteğiyle karşılaşılabildiğinden, bu dönemde hastanın yakından izlenmesi ve klinik anlamda da gözetimde tutulması çok büyük önem taşımaktadır. Lustral kullanan hastaların kendilerini bu tür düşünceler içinde bulduğu zaman veya çevresindeki insanların bunu anladıkları durumlarda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Lustral kullanımını konusunda diğer önemli bir detay ise ilaç etkileşimleridir. Lustral'ın özellikle kan sulandırıcı ilaçlarla beraber kullanılması yan etkilerinin görülme olasılığını arttırmaktadır. Hastalar ve doktorlar bu ihtimali de göz önünde bulundurmalı ve gerektiğinde tedavi programını güncellemelidir.



0 yorum for "Lustral’ın Yan Etkileri"

Leave a reply

Yandex.Metrica