9 Kasım 2012 Cuma

DİYABETİK AYAK

DİYABETİK AYAK 


Diyabete bağlı gelişen en sık sorunlardan biri de iyileşmeyen yara, doku ölümü ve gangren sonucu amputasyonla ( uzuvun kesilmesi) sonuçlanabilen diyabetik ayaktır. Tüm diyabet hastalarından, her 10 hastanın 1’inde  günün birinde diyabetik ayak gelişir.



 
Şeker hastalarının yaklaşık yarısında sinir hasarı oluştuğu düşünülmektedir.Ayağın uç kısımlarında duyu kayıpları ile ortaya çıkar.Hastalar duyu kayıplarının farkında olmadıklarından ayak tabanında ve parmaklarda tekrarlayan küçük darbelerle ülserler, yaralar meydana gelir.


 
Aterosklerotik damar hastalığı, uzun süredir diyabeti olan ileri yaş grubundaki hastaların hemen hepsinde belli oranlarda bulunur. Kan şekeri yüksekliğine ek olarak hipertansiyon, sigara, kolesterol yüksekliği ateroskleroz riskini yükseltir.




Vücuttaki tüm enfeksiyonlar insüline direnç gelişmesine neden olur. Enfeksiyon devam ettiği sürece kan şekerini normal düzeyde tutmanın kolay olmayacağı bilinmelidir. Optimum yara iyileşmesinin sağlanması için kan şekerinin 150mg/dl altına indirilmelidir. Diyabetik ayak yarası en sık ayak baş parmak tabanında olur.

Diyabetik yara

Tedavi olarak taban yaralarında birkaç haftalık alçı ateli yararlı olabilir. Bası olan yerdeki yara açıkta bırakılmalı ve vücut ağırlığı farklı noktalara kaydırılmalıdır. Geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılmalıdır. Yaranın temizlenmesinde antiseptikler önemlidir ancak uzun süre kullanılmaları yara iyileşmesini baskılar. Temiz yaralar sadece serum fizyolojik ile yıkanmalı antiseptikler sürülmemelidir.




Hiperbarik (Yüksek basınçlı) oksijen tedavisinin faydalı olduğunu düşünülmektedir.




Hiperbarik Oksijen tedavisi

Diyabetik yaralarda apse ve dolaşım bozukluğu klinik olarak görünenden daha derindedir. Bu tip yaralar ameliyathane gibi steril ortamlarda temizlenmelidir. Ayak parmaklarında enfeksiyon varsa grafi çekilerek kemikte enfeksiyon olup olmadığına bakılmalıdır.Kemikte enfeksiyon varsa parmak kesilmesi uygulanır.



Dizaltı Amputasyon


Diyabetik ayaklarda kesilme seviyesi belli kriterlere göre belirlenir; damarın tıkanma seviyesi, kemikteki enfeksiyon yeri ve amputasyon sonrası kullanılacak protez tipine göre..

Saygılarımla..

Op.Dr.Mustafa KÜÇÜK


0 yorum for "DİYABETİK AYAK "

Leave a reply

Yandex.Metrica