20 Ekim 2016 Perşembe

Yalnızlaştıran Teknoloji


            Teknoloji içinde yaşadığımız çağın en güzel nimetlerinden biri gibi gözükse de her şey bazen düşündüğümüz kadar tozpembe olmayabiliyor. Temel amacı hayatı kolaylaştırmak olan teknoloji aslında zaman zaman insanların hayatlarını zorlaştıra da biliyor. Faydalı kullanılmadığı zamanlarda teknolojinin beraberinde getirdiği yalnızlık bu zorluklarından biri. Yalnızlaştıran teknoloji başlı başına bir sorun olmaya çoktan başladı bile.

 Sosyal Yaşamdan Kopuş Ve Yalnızlaştıran Teknoloji


            Bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte insanların yakın çevrelerinde bulunmayan, lokasyon olarak kendilerine kilometrelerce uzak olan insanlarla iletişime geçmesi kolaylaştı ve sıradanlaştı. Adı sosyalleşmek olan bu faaliyet aslında tam tersine insanları asosyalleştiriyor yani sosyal hayattan uzaklaştırıyor.

            Sohbet sitelerinde, adı sosyal medya olan platformlarda kurulan arkadaşlıklar insanları sanal bir dünyanın içine çekmeyi başarıyor. Bir insan eğer dışarıda arkadaşlarıyla geçirebileceği zamanı internet başında, sanal arkadaşlarına ayırmayı tercih ediyorsa bu kişinin yalnızlaştıran teknolojiye kapıldığını söylemek mümkün.

            Teknolojik ürünlerin kullanımının artması ile birlikte de sosyal hayattan, gerçek dünyadan kopmaların görülmesi de imkânsız değil. Bir insan aynı anda hem sosyal hem de asosyal olabilmekte, örneğin arkadaşlarıyla buluştuğu halde elinden akıllı telefonunu düşürmüyorsa. Sosyalleşmek için bulunduğu ortamdan koparak aslında asosyalleşmeye başlamak günümüzde oldukça kolay. Sosyal medyanın adının aslında asosyal medya olduğunu düşünmek normal.

 Teknoloji Hayatımızın Her Alanına Girmiş Durumda

            Sadece sosyal medya platformları değil, son çıkan bilgisayar ve konsol oyunları, akıllı televizyonlar gibi teknolojik ürünler de insanları yalnızlaştırma konusunda başı çekenlerden. Sanal bilgisayar/konsol oyunları başında saatler harcamak, televizyon izleyerek çevremizdekilerle sohbeti ihmal etmek, komşuluk ilişkilerinin kalmaması gibi durumlar da teknolojinin insanları yalnızlığa ittiğinin örnekleridir. Kitapların bile artık teknoloji kullanılarak tablet, telefon gibi ortamlarda elektronik kitap (e-kitap) formatında okunuyor olması teknolojinin hayatımızın içine ne kadar çok girdiğini göstermekte.




0 yorum for "Yalnızlaştıran Teknoloji"

Leave a reply

Yandex.Metrica