23 Şubat 2015 Pazartesi
Glutensiz Ürünler
Son dönemlerde sıklıkla adının
duyulmaya başlandığı bir hastalık var ki tedavi şekli biraz farklılık
göstermektedir. Çölyak denilen bu hastalıkla mücadele için bilinen tek öneri
glutensiz ürünler ile beslenmektir. Aslında gluten genel olarak buğdayda
bulunan bir çeşit proteindir ve oldukça sağlık bir protein olarak bilinir.
Normal koşullara insan sindirim sistemi bu proteini kolaylıkla
hazmedebilmektedir. Fakat Çölyak hastalığı yaşayan bireyler bu proteini asla
sindiremezler. Bu nedenledir ki çölyak hastaları glutensiz ürünlerden beslenmek
zorunda kalmaktadırlar.
Kişilerin glütensiz ürünlerle
beslenmeye başlamasının ardından tüm alışkanlıklarının ya da yaşam tarzının
değişmesi gerekliliği doğabilmektedir. Çölyak hastaları yeniden tamamen iyi
oldukları döneme dönmek istiyorlarsa glutensiz ürünlere yönelmeleri zorunluluk
göstermektedir. Bu hastalar için en büyük problem ise glütensiz ürünlerin
nerelerde ve nasıl bulunacağı konusunda yaşanmaktadır. Çünkü ülkemiz buğday ve
ekmek temelli beslenme alışkanlıklarına sahiptir. Bu hastalıkta glütensiz
ürünlerle beslenmeye geçileceği için
kişinin çevresi tarafından da
desteklenmeli, bu nedenle de bu çaba değer verilen kişilerle beraber
planlanmalıdır.
Glutensiz ürünlerle yapılacak
olan diyetler kişileri oldukça zorlamaktadırlar. Ancak özellikle büyük firmalar
bu konularda ciddi çalışmalar yapmakta ve glütensiz ürünler piyasaya sürmekte,
ihtiyaç duyanları bilinçlendirmek adına da reklam çalışmaları ve basın
açıklamaları düzenlemektedirler. En çok destek ise kişi ile birlikte beslenme
alışkanlığı değişecek olan çölyak hastasının çevresine düşmektedir. Desteksiz
olarak alışkanlıkların değiştirilmesi oldukça güç görülmektedir.