23 Şubat 2015 Pazartesi

Glutensiz Ürünler



Son dönemlerde sıklıkla adının duyulmaya başlandığı bir hastalık var ki tedavi şekli biraz farklılık göstermektedir. Çölyak denilen bu hastalıkla mücadele için bilinen tek öneri glutensiz ürünler ile beslenmektir. Aslında gluten genel olarak buğdayda bulunan bir çeşit proteindir ve oldukça sağlık bir protein olarak bilinir. Normal koşullara insan sindirim sistemi bu proteini kolaylıkla hazmedebilmektedir. Fakat Çölyak hastalığı yaşayan bireyler bu proteini asla sindiremezler. Bu nedenledir ki çölyak hastaları glutensiz ürünlerden beslenmek zorunda kalmaktadırlar.

Kişilerin glütensiz ürünlerle beslenmeye başlamasının ardından tüm alışkanlıklarının ya da yaşam tarzının değişmesi gerekliliği doğabilmektedir. Çölyak hastaları yeniden tamamen iyi oldukları döneme dönmek istiyorlarsa glutensiz ürünlere yönelmeleri zorunluluk göstermektedir. Bu hastalar için en büyük problem ise glütensiz ürünlerin nerelerde ve nasıl bulunacağı konusunda yaşanmaktadır. Çünkü ülkemiz buğday ve ekmek temelli beslenme alışkanlıklarına sahiptir. Bu hastalıkta glütensiz ürünlerle beslenmeye geçileceği  için kişinin çevresi  tarafından da desteklenmeli, bu nedenle de bu çaba değer verilen kişilerle beraber planlanmalıdır. 


Glutensiz ürünlerle yapılacak olan diyetler kişileri oldukça zorlamaktadırlar. Ancak özellikle büyük firmalar bu konularda ciddi çalışmalar yapmakta ve glütensiz ürünler piyasaya sürmekte, ihtiyaç duyanları bilinçlendirmek adına da reklam çalışmaları ve basın açıklamaları düzenlemektedirler. En çok destek ise kişi ile birlikte beslenme alışkanlığı değişecek olan çölyak hastasının çevresine düşmektedir. Desteksiz olarak alışkanlıkların değiştirilmesi oldukça güç görülmektedir.


0 yorum for "Glutensiz Ürünler"

Leave a reply

Yandex.Metrica