23 Şubat 2015 Pazartesi
Glutensiz Ekmekler
GLUTENSİZ EKMEK
Günümüzde bir hastalık var ki o
hastalıkta olanlar için özel üretilen gıdalar bulunmaktadır. Bu hastalığın
adına çölyak hastalığı denilmektedir. Bir protein türünün mide tarafından
yakılamaması nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Ancak bu yazımızın ana
mantığı çölyak hastalığı hakkında bilgi vermek olmadığı için çok kısa söz etmek
gerekiyor.
Öncelikle çölyak hastalığının ana
tanım olarak buğday gibi tahıllarda yer alan ve insanlar için çok sağlıklı
değerlere sahip olan protein tipinin mide tarafından eritilememesinden
kaynaklanan bir hastalıktır. Bu protein grubuna genel bir tarif ile gluten
denir ve normal şartlarda çok çabuk eritilen bir proteindir ki oldukça da
sağlıklıdır. Fakat çölyak hastalığı olanların tek tedavisi glütensiz gıdalarla
beslenmektir. Ülkemizde yoğun olarak tüketilen ekmekte de gluten bulunduğunu
varsayarsak ekmeksiz bir hayat oldukça zorlaşmaktadır. Bu kapsamda tek yol
glütensiz ekmek tüketmektir. Piyasada pek bulunmaması nedeniyle glütensiz
ekmeğin kişilerin kendi çabaları ile imal edilmesi gerekmektedir. Glutensiz
ekmek imalatı için ise tabi ki glütensiz un kullanmak zorunludur.
Glutensiz ekmek imal etmek için gerekli un ise
başta beyaz pirinçten olmak üzere nohut, patates gibi farklı gıdalardan da
üretilebilmektedir. Bu hastalıkla mücadele etmenin yegane yolu glütenden uzak
durmak olduğuna göre ve glütensiz gıda maddelerine ulaşmak zor olduğuna göre
glütensiz ekmek üretimi ve glütensiz gıdalarla beslenmek güç olmasına rağmen
zorunluluk teşkil etmektedir.