23 Şubat 2015 Pazartesi

Glutensiz Ekmekler

GLUTENSİZ EKMEK

Günümüzde bir hastalık var ki o hastalıkta olanlar için özel üretilen gıdalar bulunmaktadır. Bu hastalığın adına çölyak hastalığı denilmektedir. Bir protein türünün mide tarafından yakılamaması nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Ancak bu yazımızın ana mantığı çölyak hastalığı hakkında bilgi vermek olmadığı için çok kısa söz etmek gerekiyor.




Öncelikle çölyak hastalığının ana tanım olarak buğday gibi tahıllarda yer alan ve insanlar için çok sağlıklı değerlere sahip olan protein tipinin mide tarafından eritilememesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu protein grubuna genel bir tarif ile gluten denir ve normal şartlarda çok çabuk eritilen bir proteindir ki oldukça da sağlıklıdır. Fakat çölyak hastalığı olanların tek tedavisi glütensiz gıdalarla beslenmektir. Ülkemizde yoğun olarak tüketilen ekmekte de gluten bulunduğunu varsayarsak ekmeksiz bir hayat oldukça zorlaşmaktadır. Bu kapsamda tek yol glütensiz ekmek tüketmektir. Piyasada pek bulunmaması nedeniyle glütensiz ekmeğin kişilerin kendi çabaları ile imal edilmesi gerekmektedir. Glutensiz ekmek imalatı için ise tabi ki glütensiz un kullanmak zorunludur.

 Glutensiz ekmek imal etmek için gerekli un ise başta beyaz pirinçten olmak üzere nohut, patates gibi farklı gıdalardan da üretilebilmektedir. Bu hastalıkla mücadele etmenin yegane yolu glütenden uzak durmak olduğuna göre ve glütensiz gıda maddelerine ulaşmak zor olduğuna göre glütensiz ekmek üretimi ve glütensiz gıdalarla beslenmek güç olmasına rağmen zorunluluk teşkil etmektedir. 


0 yorum for "Glutensiz Ekmekler"

Leave a reply

Yandex.Metrica