29 Aralık 2012 Cumartesi

E-Ticaret Nasıl Yapılır - 3


Evet uzun bir aradan sonra "e-ticaret nasıl yapılır" konulu makalemize kaldığımız yerden devam ediyoruz.    E-Ticaret Nasıl Yapılır-2 başlıklı makalemizde en son anlaşma yapmış olduğumuz e-ticaret firmasının sipariş verdiğimiz e-ticaret sitemizi hazırlayıp bize teslim etme sürecinde kalmıştık.  

Sitemizi teslim aldıktan sonra sıra geldi ürünlerimizin siteye yüklenmesi ve sitenin düzenlenmesi işlemlerine. Öncelikle eğer kendi ürünlerimizin satışını gerçekleştireceksek, ürünlerin bizim tarafımızdan manuel olarak siteye yüklenmesi gerekmektedir. Bu işlemin de oldukça uzun ve sıkıcı bir süreç olduğunu belirtmekte fayda var. Tedarikçi vasıtasıyla ürün satışı gerçekleştireceksek çalışacağımız tedarikçinin ve kendi e-ticaret sitemizin XML entegrasyonunu desteklemesi bu noktada en önemli detay olarak karşımıza çıkmaktadır. Nedir bu xml diye soracak olursanız en sade olarak tedarikçinin web sitesinde bulunan ürünlerin sizin sitenize aktarımını sağlayan bir kodlama sistemi olarak tanımlayabiliriz. XML entegrasyonu sayesinde ürünlere ait görseller, açıklamalar vb bilgiler çok kısa zamanda sitenize aktarılabilmektedir. 





Bu işlemleri de bitirdikten sonra ödeme sistemlerinden en önemlisi olan sanal pos sistemini sitemize kurmamız gerekmektedir. Eğer bankalar vasıtasıyla sanal pos almayı düşünüyorsanız oldukça zor ve uzun  bir dönem sizi bekliyor demektir. Neden diye sorarsanız yeni kurulmuş bir firmaya hele ki şahıs firması iseniz bankanın size sanal pos vermesi neredeyse imkansızdır. O yüzden size tavsiyem zaman ve maliyet kaybını engellemek için alternatif çözümler üretmenizdir. Bu noktada ülkemizde şuan birçok büyük e-ticaret sitesi tarafından kullanılan payu ödeme sistemi sizin için en ideal sistemdir. Payu ödeme sisteminde 6 bankanın sanal posunu (Garanti, Yapı Kredi, Akbank, İş Bankası, Finans Bank ve Bank Asya) sitenize kolayca entegre edebilirsiniz.  Tabi sitenizin payu altyapısını desteklemesi gerekmektedir. Bu 6 sanal posun size aylık maliyeti sadece 50 TL dir. 

Sanal pos işlemlerimizi bitirdikten sonra havale ile ödeme yapmak isteyen müşterileriniz için bankalarda şirketiniz adına hesap açtırmayı unutmayın sakın. Bu hesapların kontrolü içinde internet bankacılığını aktive ederseniz ileride oldukça rahat edeceğinizi söyleyebilirim.

Devam Edeceğiz...

Gökhan SEZER
gokhan@gokhansezer.com




Yandex.Metrica